Nansensgade 47
1366 København K
T: 3312 0087
mail@josephinelarsen.dk
Skype: josephineolarsen

– få 5 vaner der støtter og styrker din lever

I forbindelse med at jeg skrev om min ‘LeverRens Retreat’ i Sverige, er jeg er blevet spurgt om det kun er i foråret leveren skal støttest og styrkes. Svaret er nej!

Du skal gøre din lever glad hele året!

Foråret handler om at give leveren lidt mere omsorg og belivende kærlighed end resten af året, fordi det er den årstid som er knyttet til leverens kraft. Ligesom træets rødder i forårets timer suger jordens næring til sig for, at få ny kraft til at spire og gro, giver jeg fornyet QI til leveren, så den fordøjer livet dybere og afgifter bedre.

Leveren fascinerer mig i forhold til hvad den evner at gøre for os mennesker, og hvordan den hele tiden er i spil i livs og afgiftnings processerne i kroppen og sindet. Så lad mig lige slå et par streger om dét, i en stærk forenklet form om bare lidt af det, leveren gør for dig og mig. Hver dag og hele tiden.

  • Udskiller galdesafter
    – som betyder at madens fedtstoffer fordøjelses og optages
  • Afgifter
    – omsætning og udskillelse af medicin, miljøgifte, pesticider mm og hormoner
  • omsætter kulhydrater
    – hvor den både optager glukose fra blodet og oplagrer det som glykogen hvilket medvirker til at blodsukkeret kan holde sig stabilt (som er en udfordring for mange).
  • omsætter lipider
    – producere og omsætter lipid proteiner, så de uopløselige fedtstoffer kan transporteres via blodet (uden at lave propper eller væske ophobninger)
  • Omsætter proteiner
    – får aminosyrerne til at reagere med hinanden og danne protein
  • Opbevarer vitaminer
    – danner depot for A og K vitamin og medvirker til omsætningen af dem, plus modner D vitamin til at blive aktivt.

Leveren har nemt ved at regenerere under gode nærende betingelser, og som selv efter gentagne overgreb fra en usund livsstil hjælper os til at opretholde et helbred – ikke et sundt helbred, men et helbred med forskellige symptomer som er lige at ignorere, og uden sygdomme.

Nogen kan have lever negativ livsstil et helt liv, andre kun et halvt førend dens virke bliver så påvirket, at sygdomme begynder at opstå. For selv om leveren er et regenerativ organ har selv den sin grænse i hvad den kan kapere – og derfor har den brug for støtte og opbakning HELE ÅRET.

Hvor det du gør om foråret bliver til smukt et kirsebær på toppen.

5 vaner der gør din lever glad og levende hele året!

  1. Spis grønt til morgenmad
    – grønkål, persille, rosenkål, bladbeder … og for dig som ikke er vant til grønsager om morgenen kræver det måske en periode, hvor du lige vender og drejer det med dine tanker til, at løsrive dig fra det vante om morgenen.

Jeg selv nyder en grøn energigrød af Professor Oluf Borbye Pedersen. Jeg har blot tilladt mig at ændre i opskriften, så den passer bedre til det jeg kan lide.

3 håndfulde grønkål
3 buketter broccoli
Saften af 1/2 citron
1 håndfuld persille
1 spsk. chiafrø
1/2 æble
1/2 avocado
1 lille håndfuld blegselleri
1 spsk revet ingefær
1 spsk revet gurkemejerod
½ glas urtethe af mælkebøtte blade, brændenælde og hindbærblade.

Kom det i en blender og blend det hele sammen til det er som en grød. Smuk, nærende og grøn. Og vil du have professorens opskrift er den lige HER 

Jeg pynter den grønne energi grød det med 2 spsk. phytoguf, 1 spsk. udo’s choice, blåbær, granatæble eller anden frugt.

Phytoguf:

Bland lige dele af (fx 100 gr) i et glas med tætsluttet låg

– Hørfrø
– Sesamfrø
– Solsikkekerner
– Græskarkerner
– Mandler

Tag 2 spsk. af ovenstående blanding og frisk kværn det i en kaffemølle til det er en grov mel.

 

  1. Spis lever urter hver dag
    – Det vil støtte din lever dagligt til at gøre dens arbejde for dig i kroppen optimalt – mælkebøtte blade eller rod, artiskok eller gurkemejerod

Hvis du bor på landet finder du mælkebøtter alle vegne – og du kan plukke dem til stor nydelse i skønne salater eller sammenkogte retter. For os i byen findes de i de fleste fødevarebutikker som økologisk rucola.

De bitre stoffer aktiverer enzymer i det du tygger mælkebøttebladene mellem dine tænder og de bliver blandet med dit spyt. Giv tid og tyg i langsomme bevægelser.

Du kan også vælge at nyde et dagligt shot af mælkebøtte saft fra Herrens mark.

 

  1. Giv slip på den indadvendte vrede
    – Leveren hører til træ elementet og er bærer for barndommen og det liv du har levet. Den samler ligesom til sig af bittert og uforløste følelser.

Jeg kendte en gang en kvinde (hun er desværre død nu), som fik transplanteret en ny lever. Hendes egen var syg efter mange års forbrug af smertestillende medicin efter en arbejdsulykke. Trods det var hun en der fik det bedste ud af livet. Og det ændrerede sig radikalt efter den lever transplantation.

Hun ændrede sin personlighed fra overvejende optimistisk, positiv og bare vidste hvad hun ville til bitter, aggressiv og ind trådte et kaos som gjorde hun tabte tråden med sit liv. Og den eneste ændring var en ny (gammel) lever, hvilket må opleves som et voldsomt indgreb for kroppen – og jeg kan selvfølgelig ikke udelukke at det blot skyldes det, at livet ændrede sig ind i det bitre. Men for mig var det overvældende tankevækkende om leverens kraft i krop og sind.

Overvej om der er noget der smager bittert inde i dig? Om du er frustreret over din livs- eller arbejdssituation? Om du er rastløs og ikke kan finde hvile? Om du farer op som trold af en æske? Om du er stivnet og sidder fast i noget?

Og hvis ja, hvad kan du så gøre for at sætte det fri?

Leveren har mange gange blot brug for EN sprække af lys til, at sætte skub i kraften der kan drive det henimod livets flow. Det betyder, at når du først for det som holder dig fast i ovenstående følelser ned i rette øjenhøjde, hvor du virkelig kan se det, så er bevægelsen til forandring i gang sat.

Derfra kan du række ud efter hjælp, og dele det med dem der er værdige til at lytte til din fortælling. Det er vigtigt, at du ved at du er ikke alene. Alle bliver fanget i de følelser flere gange i livet – og der er en positiv udvikling til dig med dem.

 

  1. Undgå alkohol og miljøgiftstoffer
    – Det er en belastning for din lever at håndtere alkohol og miljøgiftstoffer da det hæmmer dens naturlige filtrering og afgiftning.

Og ja jeg ved det godt! Det er en af de svære for alkohol er sjovt (for de fleste afhængig af mængder, selvfølgelig) og miljøgiftstoffer er så svært at undgå og/eller gennemskue 100 % hvor og i hvad det findes.

Jeg havde et vildt og vådt ungdoms- og ung voksens liv hvor min lever har været på noget af et overarbejde. Som i slut 20’erne satte ind med hormonubalancer og væske ophobninger i kroppen – og siden har jeg forsøgt at være så kærlig som mulig over for min lever. Det betyder ikke at jeg ikke nyder alkohol i mit liv, men jeg tager bevidste lange pauser uden alkohol, og bevidste valg om hvilken fest der giver mest mening at give los i.

Det kræver også et bevidst arbejde, at undgå miljøgiftstoffer som verden er i dag.  Her er nogle almindelige kilder til miljøgiftstoffer, som du kan begynde med at få ud af dit liv, hvis du da ikke allerede er i gang med det:

– kemiske rengøringsmidler
– forbrug af medicin som ikke er lægeordineret
– kunstige konserveringsmidler, aromaer mv. Kig på ingredienser når du køber ind
– drikkelse og mad fra plastbeholdere
– konservesdåser

 

  1. Nær din lever ved at gå i seng 22:30
    – galdeblæren og leveren regenerer sin energi ml. 23 og 03, som er det tidspunkt hvor de har brug for hvile til, at samle energi til at udføre arbejdet i kroppen.

Oplever du at være søvnløs eller at have svært ved at falde i søvn i dette tidsrum enten fordi du har svært ved at slippe dagens oplevelser i tankerne eller kroppen er rastløs og har uro. Ja, så kan det være et praj fra din krop om at den har brug for lever omsorg.

 

God fornøjelse med at gøre din lever glad hele året!
Kærligst, Josephine

 

Læs også indlægget ‘Jeg vil gerne sige noget om psykisk vold’  Når mennesker er fanget i psykisk vold er leveren under et voldsomt pres, og en vej til at begynde at komme fri kan være at styrke og støtte leveren. Mærk efter om det giver mening for dig ♥

 

Kommentar