Nansensgade 47
1366 København K
T: 3312 0087
mail@josephinelarsen.dk
Skype: josephineolarsen


Det er sommertid og jeg har lyst til at skrive til dig om morgenmad. Fordi jeg oplever, at der er så mange som ikke spiser det. Det synes jeg er så trist, da det er en af de grundlæggende årsager til at mennesker ikke har det godt i kroppen eller sindet. Ikke har stabil energi i kroppen til at føle velvære eller fri af humørsvingninger.

For mig betyder sommertid at der mere energi til at ændre mønstre som ikke giver mig livskraft,  – og sådan kan det være du også har det?  og jeg kan inspirere dig til begynde med at spise morgenmad.
Altså hvis du ikke allerede gør det.

…….. Så spiser du morgenmad?

Ud af 10 som kommer til session hos mig i Nansensgade 47, er det cirka hver 6, der IKKE spiser morgenmad. Sammenstemmende siger de fleste, at de godt ved det ikke er så godt for dem. At de har en viden der siger, at det er en af de vigtigste måltider på dagen. At det er derfra kroppen får sit første benzin for at have energi til dagen – både fysisk og mentalt.

Men hvorfor er det så, at så mange IKKE spiser morgenmad?

De 5 mest hyppige fortællinger til at hvorfor mange ikke spiser morgenmad er:

  1. Jeg føler ikke sult om morgenen
  2. Jeg forsøger at kontrollere min vægt
  3. Jeg har aldrig lært at spise morgenmad
  4. Jeg snozzer og sover for længe
  5. Jeg har ingenting i køleskabet


Hvis du svarede nej til mit spørgsmål om du spiser morgenmad – hvad er så din fortælling til hvorfor ikke?

#1 – Jeg føler ikke sult om morgenen.
Hvis du ikke føler sult om morgenen er det måske  fordi du har trænet din krop til det. Måske i mange år. For mange jeg møder handler det om, at livet har været utrygt i perioder eller altid, og så har kroppen for at overleve lukket ned for de helt basale behov.

Du genkender sikkert, at der kommer et tidspunkt på dagen hvor du bliver overdrevet urolig og sulten, at du nærmest inhalere det første det bedste. Ofte noget som er sødt. Eller noget som bare skal gå hurtigt. Og uden helt at blive mæt.

Du kan træne dig tilbage til at mærke sult. Begynd at spise en håndfuld nødder eller en grønsagsbolle indenfor den første time efter du er stået op. Også selvom du ikke mærker sulten og skal overskride en manglende lyst grænse. Prøv det alligevel. Din livskraft vil blive som forandret.

#2 – Jeg forsøger at kontrollere min vægt
Når du ikke spiser morgenmad er du i risiko for at skabe dig et ustabilt blodsukker, og så vil din krop have brug for at holde på det som den har. Når det står på i årevis bliver kroppen træt. Spørgsmålet er så om du virkelig kontrollere din vægt? eller om det bare er noget du forestiller dig at du gør?

En af argumenterne jeg hører når jeg opfordrer til, at stoppe med at kontrollere vægt ved ikke at spise er; “når jeg spiser morgenmad bliver jeg sulten kort tid efter, allerede inden for 2 timer”. Den sult udfordrer ønsket om at tabe sig, fordi så skal der jo spises endnu mere. Selvom du sikkert oplever, at du spiser meget på andre tidspunkter, senere på dagen – så er det på en måde mere acceptabelt i dine mad regler. Den sult der kommer kort efter morgenmaden kunne være et meget tydeligt signal om at dit blodsukker er ustabilt af alle de gange du ikke har spist morgenmad, og af undertrykt sult.
Og så er der nogle kroppe som bare er mere sultne først på dagen, nogle kroppe der er sultne hele dagen og andre er mest sultne om eftermiddagen……. Det vigtigste er at lytte til kroppens sprog og give den lækker nærende mad.

Brug 5 minutter om morgenen til at tage et par dybe åndedrag samtidig med at du giver dig selv tilladelse mentalt til at spise nærende mad, når sulten banker på. Spis et morgenmåltid og lad det være mad som lander roligt i din krop. Hav et måltid med dig, så du har noget nærende at tilbyde din krop ligeså snart du får signalet om at den har brug for mad.

# 3 – Jeg har aldrig lært at spise morgenmad
I min familie samlede vi os aldrig om morgenen for at spise morgenmad. Tiden blev brugt på noget andet.

For dig som er vokset op i en familie uden dette ritual kan det være udfordrende, at blive bevidst om at begynde at gøre det. For du har ikke noget at gribe i til hvad du kan spise, og hvordan du gør det helt praktisk om morgenen.

Sørg for at have 5 faste ting i dit køleskab som du uanset tidspunktet af dagen kan se dig selv spise. Beslut dig for en bestemt type morgenmad, så du ikke skal opfinde en masse forskellige nærende morgenmåltider. Det skal være nemt og enkelt. For det du først skal lære er at spise om morgenen. Stå op 15 minutter før end du plejer – og beslut dig for om du vil spise som det første, eller når du er igennem de velkendte morgenritualer.

#4 – Jeg snozzer og sover for længe
Det går stærkt når jeg endelig kommer op, og der er ingen tid til at spise. Kun tid til at komme i tøjet og så ud ad døren. Jeg spiser noget hurtigt når jeg kommer frem.

Her handler det om, om du er villig til at ændre det morgenmønster med at snozze den. For at skabe tid til at spise morgenmad. Eller forberede noget nærende mad om aftenen til at tage med til du når frem.

Hvis du har lyst kan du undersøge hvorfor du snozzer du den. Er du i en tilstand af udmattelse – mentalt eller kropsligt? Giver du dig selv for få timer at sove i? hvorfor snozzer du den? ……….
Når du har svaret kan du gøre op med dig selv om du ønsker,  at lave det om. Uanset hvad så giv dig selv et morgenmåltid der får din krop til at smile.

#5 – Jeg har ingenting i køleskabet
Jeg glemmer at købe ind for jeg laver sjældent mad. Jeg har ingen ideer til morgenmad. Jeg er for træt om eftermiddagen til, at tænke over hvad jeg skal spise til morgenmad.

Der kan være mange grunde til, at du ingenting har i dit køleskab. Hvad er din?

Du skal beslutte dig for om du ønsker at have noget i køleskabet. Det er et valg du kan vælge. For din skyld, ikke køleskabet. Derfra kan det give mening, at gøre som i ‘#3 – jeg har aldrig lært at spise morgenmad’. Sørg for at have 5 faste ting i dit køleskab som du uanset tidspunktet af dagen kan se dig selv spise. Beslut dig for en bestemt type morgenmad, så du ikke skal opfinde en masse forskellige nærende morgenmåltider. Det skal være nemt og enkelt.

 

2 stk. morgenmad’s opskrifter til dig. Lækkert og nærende!

Morgenmad 2Hirsegrød med mango
1 dl. hirse
2 dl. vand – evt. mere afhængig af hvilken konsistens du bedst kan lide
1 tsk. acai pulver
1 tsk. chiafrø
2 spsk. phytoguf (se opskrift længere nede)
1 spsk. lecithin granulat
mango frugt eller anden frugt du foretrækker

Hæld hirse i en gryde og tilsæt vandet. Lad det koge langsomt op og simre på lavt blus. Husk at røre så det ikke brænder på. Køl af og kom i en skål.
Kværn phytoguf i kaffekværn og drys det ovenpå hirsegrøden sammen med acai pulver og lecithin granulat. Skær mango i mundrette stykker og pynt med dem til sidst.
Træk vejret dybt et par gange og nyd din morgenmad ♥

Phytoguf

100 gr. græskarkerner
100 gr. solsikkekerne
100 gr. sesamfrø
100 gr. hørfrø

Bland dem sammen i et opbevaringsglas og ryst godt rundt. Når du skal bruge den så tager du 2 spsk. af blandingen.

josephine larsenGrønsagsboller med avocado og asparges
1/2 broccoli med stilken
1 håndfuld finthakket grønkål (udenfor sæson kan du bruge lige de grønsager du elsker)
2 æg
1 dl phytoguf eller mandler
2 spsk. hampeprotein
Friske krydderurter – korinader, basilikum eller andre du kan lide
salt, peber og andre krydderier efter din smag
1 avocado
1 spsk. lecithin granulat
1 spsk. tamari
5 asparges
2 spsk. granatæblekerner

Forvarm ovn på 200° grader
Skyl alle grønsager. Riv broccoli på fint rivejern. Hak grønkål fint. Bland i skål med æg, og hampeprotein. Friskkværn phytoguf i kaffekværn og tilsæt sammen med krydderierne.
Læg bagepapir på bageplade. Tag en spise ske med top af blanding og læg på pladen. Form dem flade og runde.
Bag i ovnen i 15-20 minutter (afhængig af hvor sprøde du vil have dem)

Damp asparges kortvarigt så der stadig er bid i. Skræl granatæble og kom i glas beholder.
Skær avocado på langs – og drys med tamari og lecithin granulat
Når grønsagsbollerne er bagt anretter du din tallerken og pynter med friske krydderurter. Træk vejret dybt et par gange og nyd din morgenmad ♥

TIP! Grønsagsbollerne kan nemt fryses. Du kan også bruge dem til frokost med en salat til eller under pålæg.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med at spise morgenmad. Mærk hvor glad du gør din krop.
Kærligst Josephine

HUSK!!
Din livskraft healer og hviler sig når du sover om natten – og får dagens bedste energi boost når du spiser en nærende og lækker morgenmad.